neděle 22. března 2015

Kuromoriho meč | Bondovka s disneyovským koncem



Už jste někdy viděli věci či bytosti, jejichž existence je prakticky absolutně nemožná? Jako napříkad duchy, víly, babizny s vystřelovacím hadím jazykem a pařáty, ptáče se lví hřívou nebo jiná podobná stvořeníčka? Jestli je vaše odpověď ano, mám pro vás nepříjemně choulostivou informaci. Buď jste osoba, která akutně potřebuje vyšetření u psycho-doktora, nebo (a což je pravděpodobnější) se nacházíte v novém úžasném dobrodružství a proroctví vás předurčilo k záchraně světa. Padouši se vás budou pokoušet zastavit na každém kroku a smrt budete mít na jazyku, ale záchrana milionů lidí za to stojí, ne? No, stejnou otázku si dennodenně pokládají desítky superhrdinů. Včetně Kennyho Blackwooda, jehož příběh napsal nadaný vypravěč JASON ROHAN. 

"Ken-čane, to je ode dneška za devět dní. Jestli nám nepomůžeš to zastavit, tak dvacátého července na západním pobřeží Spojených států zemře padesát milionů lidí."

Kuromoriho meč mi připomněl, proč tak moc zbožňuju middle-grade literaturu. Tedy knihy pro mladší teenagery, kde v nejhlavnější roli nenaleznete lásku ale pravé a nefalšované dobrodrůžo. No neříkejte, že jakási Bondovka křížená s Mission: Impossible a špetkou Percyho Jacksona okořeněná nádechem magie z Elantris od Brandona Sandersona nerozblikala majáček "zvědavost" ve vaší hlavě. A navíc se můžete těšit na jeden z klasických disneyovských konců, co skvělým způsobem podtrhuje až téměř pohádkový podtext knihy.



Pomsta je mrcha.
A nikdy neumírá. 
A je sladká ... jako zmrzlina, proto po ní všichni touží.

Kenny se musí naučit mnoho nenaučitelných věcí, získat nezískatelný meč a pak porazit neporazitelného draka. To vše v devíti dnech. Tik ťak, horká brambora se posouvá. Bomba každou chvíli vybuchne.

I když se vlastně zdá, že vás nemůže nic překvapit (a po dějové stránce to je pravda pravdoucí), mi se moc líbil způsob, jakým byla do příběhu přimíchána magie - extrémně zajímavá magie. Velké plus patří autorovi i za to, že se krásně vyřádil na fyzické podobě padouchů a jejich potvůrek. Klobouk dolů. Tak šílené kombinace nepředstavitelností by mě ani ve snu nenapadly. A jo, vražedné trio popsal tak, že bych si jejich plakát klíďo píďo vylepila na skříň. Snad se v dalších dílech ještě objeví.

Jooo a postavy asi zbaštily všechno moudrost světa, ale i tak byly prima. Od jistého starého páprdy přes Kennyho až po "něžnou" dívčí zástupkyni, co se katanou ohání hlava nehlava. Prostě mile vtipní sympaťáci. 

"Superman? Promiň, ale toho tlustého zarostlého lenocha nemůžu ani vidět."
"O čem to mluvíš? Superman je namakaný. Nemyslíš někoho jiného?"
"Ne. Jen si to vem. Vždycky ho kreslí s velkými vyrýsovanými svaly, viď? Ale jak to? Když dokáže zvednout letadlo jako by to bylo pírko, jak by si je mohl vytrénovat? Když posiluješ, musíš vyvájet sílu, ale pro Supermana není nic těžké. Měl by mít spíš svaly jako pěnové bonbony."

Celkově byla tato akční fantasy věcička podaná se stylem a grácií. Děj plyne rychle. Šmrncovní klíčové okamžiky přichází prakticky jeden za druhým. A přesto se nebudete cítit jako myška zoufale prahnoucí po sýru. Užijete si to ale nebudete tím žít. Jen se snažím vystihnout rozdíl mezi extrémně dobrou a dobrou knihou. Kuromoriho meč patří mezi dobré. Nezklame. Neohromí. Ztrátou času stoprocentně není. Prostě něco fajn a cool na oddech.


Detail mé oblíbené části obálky. :3

PS: Všechno se odehrává v Japonsku, takže je celkem pravděpodobné, že se přiučíte něco z jejich jazyku.

Už umím počítat. A například NUKE-KUBI určitě využiju. Každý den. 
Znamená to: druh upíra, který dokáže oddělit svou hlavu od těla a pohybovat jí ve vzduchu. 

Takže asi DŽÚBUN DA (= to by stačilo). 
Konec mého povídání.




••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk knihkupectví..
Knihu si můžete objednat ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat