úterý 10. února 2015

Recenze - Marťan | Trosečníkem na Marsu...

Název originálu: The Martian
Série: ---

Autor: ANDY WEIR

Počet stran: 344
Nakladatelství: Knižní klub

Vydání: Únor, 2015

GoodReads: 4.36 / 5* z  61,710 hodnocení

Taková je tedy situace. Uvíznul jsem na Marsu. Nemůžu komunikovat s Hermesem ani se Zemí. Všichni si myslí, že jsem po smrti. Jsem v Habu, který byl navržen na jednatřicet dní.
Jestli se porouchá oxygenátor, udusím se. Pokud se pokazí recyklace vody, umřu žízní. Když Hab přestane těsnit, jen tak vybuchnu. A jestliže se nic z toho nepřihodí, nakonec mi dojdou potraviny a zemřu hladem.
Je to tak. Jsem v hajzlu.

Dřív jsem si myslela, že Robinson Crusoe je kabrňák.
Dřív jsem si myslela, že Oliver Queen je drsoň.
Pak jsem přečetla Marťana.
A všechno mé myšlení táhlo do pekel.

Mark Watney nemá ani Wilsona ani luk a šípy.
Bláznivý botanik ve skafandru, co smrdí, jako by se na něj vykadil skunk - to je ideál všech ideálů.

Budete to milovat. Budete HO milovat.
Stoprocentně.


MOJE SLAVNÁ FOTKA S MARKEM.
ZÁVIĎTE, PROSÍM!




Zápletka není nijak složitá. Spíš naprosto jednoduchá. Prostě trosečník na Marsu. A přesto je tak originální a dechberoucí, že vám nedá spát. Proč? Je napsaná stylem, který vás donutí sžít se s hlavním hrdinou. Prožívat jeho vzestupy a pády, naději, beznaděj, stavy "seru na to - chci umřít". Tohle všechno a ještě daleko víc vám on sám popíše v deníku. Že Mark před odletem na Mars snědl extra velkou porci vtipné kaše a vypil skleničku sarkastického humoru, dodává knize takový říz, že vás od smíchu břicho bolet bude. Kdo by se taky nesmál cizímu neštěstí? Obzvlášť, když ten "postižený" to bere sportovně a s obří nadsázkou.

"[12:02] JPL: Seženeme botaniky, aby vám položili podrobnější otázky a prověřili vaši práci. Ve hře je váš život, takže chceme mít jistotu. Sol 900 je vynikající zpráva. Získáme mnohem víc času na přípravu zásobovací mise. A dejte si pozor na jazyk. Všechno, co píšete, se živě vysílá do celého světa.
[12:15] WATNEY: Koukněte! Kozy! -> (. Y .)" 
 Představte si to!
Trčíte úplně sami samotincí kdesi v dáli. Nemáte kontakt s okolím, takže si asi začnete pěkně brnkat na nervy. Dokonce se se sebou přestanete i bavit. A nejenže se vás všechno na tom místě snaží zahubit (docela crazy způsobem), ještě k tomu jíte pořád dokolečka jen a pouze brambory, dochází kafe a žijete s vědomím, že o vás má maminka pekelný strach. Že se detaily vašeho odporného života ve skafandru staly populárním televizním pořadem v hlavním vysílacím čase, to nemáte ani tucha. Hnus, co? 

Vzhledem k tomu, že mluvení k nikomu je známka šílenství, do kterého Mark ještě nespadl (asi), se v téměř sedmdesáti procentech knihy nesetkáte s přímou řečí. Zda-li voláte KATASTROFA, protože si myslíte, že není možné, aby něco bez aktivního hovoru zvládlo zachytit vaši pozornost na maximum, pletete se. Neskutečně moc se pletete. Watney nepotřebuje hlasivky, aby oslovil čtenáře. Ale když přece jen otevře ústa, aby z nich vyšlo něco velmi smyslného ... záchvat smíchu nemine nikoho.

„Připouštím, že je to smrtelně nebezpečné,“ opáčil Watney. „Ale koukni se na to takhle: letěl bych jako Iron Man.“
„Ještě zapracujeme na dalších nápadech,“ řekla Lewisová.
„Iron Man, velitelko. Iron Man.“

Jak už to tak ve správných dobrodružných knihách bývá, po otevření na vás vykoukne mapka! Marsu, samozřejmě. Takže s její pomocí se budete v naprosté pohodičce orientovat napříč planetou, když si Mark usmyslí, že prostě musí jet několik tisíc kilometrů, aby stihl raketu. Trošku mi to připomnělo mé slavné vytrvalostní běhy na zastávku.

idigitaltimes.com

Sekundární dějová linie se odehrává na Zemi, kde lidstvo jančí. Jak jinak?  NASA se snaží zachránit nezachránitelné. Jaké čachry machry budou muset provést, aby se to povedlo? 

Psáno tak realisticky, opřené o skutečné chemické, fyzikální, astronomické a biologické poznatky. Jen jedno je stejné asi všude. Kde technické vymoženosti nemohou, pomůže stará dobrá lepící páska. Výroba vody, pěstování jídla ... hlava mi z toho málem upadla, jaké chytré věci se tam děly.

Displej zčernal dřív, než jsem stačil vyjít z přechodové komory. Ukázalo se, že „L“ ve zkratce „LCD“ znamená tekutý. Řekl bych, že krystaly buď zmrzly, nebo se vypařily. Možná dám na internet zákaznické hodnocení. „Vzal jsem si tento výrobek na povrch Marsu. Přestal fungovat. 0/10.“

Žádný údiv, že se Marťan stal okamžitě bestsellerem v mnoha zemích a získal vítězství webu GoodReads za rok 2014 ve své kategorii.

Je perfektní.
Nedá se mu nic vytknout. 

Budu pít podle potřeby a moč a výkaly vyhazovat ven. Jo, už je to tak, Marse, hodlám na tebe chcát a srát. To máš za to, že se mě v jednom kuse snažíš zabít.

Andy Weir mě donutil přemýšlet nad milionem věcí. Jaké to je prdět ve skafandru, co když se v něm chci poškrábat na nose? Co když by tam fakt žili ufoni? Byli by zelení nebo fialoví? Zčervená člověk z dlouhého pobytu na Marsu? 

Závěrem..
Číst tohle bylo jako žvýkat sýr nebo jahodu.
Nebo obojí naráz!
Prostě ňamkaaaaaaaaa!

p.gr-assets.com
 




8 komentářů:

  1. Chtěla jsem si to přečíst, už když jsem jen věděla, že je to "trosečník na Marsu" a že se spíš dočkám jeho každodenních zážitků a pokusů přežít než nějaký složitý dějový linky. Ale netušila jsem, že je to i vtipný! Tuhle knihu si prostě musím přečíst co nejdřív!

    OdpovědětVymazat
  2. Zatiaľ som si knihou len listovala a čítala pár úryvkov, než sa k nej naplno dostanem, ale už teraz sa nenormálne teším. A dobre si o nej napísala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Božeeeeee at uz mi ta kniha dojde!!! Skvělá recenze. Moc moc moc moc si mě navnadila :DDD

    OdpovědětVymazat
  4. Knižku som si kúpila pred nejakou dobou, no neprišla som jej na chuť. Prvé kapitoly ma nechytili :( Škoda.. možno jej ešte dám šancu.
    PEkná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  5. Milujem tú knihu! Je úplne božská a súhlasím s tebou asi vo všetkých smeroch! :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem nečetla, ale díky tvé recenzi, se na ni určitě mrknu, díky :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní3/02/2015

    Nevite nahodou kolik se prodalo vytisku.Teto knize preji velky uspech a doufam ze Ridley Scott to zvladne natocit.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní4/29/2015

    Ahoj, chtěla jsem se zeptat, odkud stahuješ obrázky knih :D

    OdpovědětVymazat