úterý 25. února 2014

Recenze - Tak padne náš svět (Fallen World #1)

Název originálu: The Way We Fall
Série: Fallen World (2. díl)

Autor: MEGAN CREWE

Počet stran: 312
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2012

GoodReads: 3.68 / 3,852 ratings

Hlemesecototueereview!
Po dlouhém a nekonečném váhání jsem se rozhodla napsat pár slov k tomuto veledílu. Důvod, který přebil všechny ostatní "protidůvody", je ve výsledku úplně jednoduchý. V záplavě pětihvězdičkových, popřípadě čtyřhvězdičkových hodnoceních, se cítím jako osamocená rybička plující proti teplému proudu (jsem sobec, ale odmítám mrznout)! Dle mého si tato kniha ani zdaleka nevyslouží tak dobrá slova od svých čtenářů..

Milý Leo,
Byl nebyl jeden ostrov.. Na něm žila byla jedna Kaelyn, jejíž věk se rovnal výsledku rovnice X + 6 = 22, jak nečekané, co? :) Tento věk je totiž začarovaný a ten, kdo ho dosáhl, by se měl začít bát, že ho potká katastrofa, při které pravděpodobně ztratí rodiče, ale na druhou stranu objeví lásku svého života. Naše Kaelyn se vzpamatovává z nepřítomnosti svého dobrého kamaráda, který šel studovat mimo ostrov. Chce si zapamatovat úplně, úplně všecičko, co by mu mohla později říct, a tak mu to píše do dopisů, které nikdy neodešle. Tímto stylem "můj milý deníčku" je psána celá kniha, jen s tím rozdílem, že deníček = Leo (vlastně o něm nic nevím). A teď.. BUM! Najednou se zdá, že ani nikdy nedostane příležitost mu to povědět. Protože.. chvíle napětí.. tamtadadáááá .. VIRUS! 


Šíří se to rychlostí blesku (přepočteno na stránky.. od minus nekonečna do plus nekonečna.. tedy .. než jim to dojde, jste na stovce s nudou ohryzanými prstíky..) a ten kdo to má, je bez šance na přežití! Zbytek civilizace se od ostrova distancoval. Jen jim občas hodí nějaké zásobičky a tabletečky, což je stejně úplně naprd, protože šance vyvinutí léku v podmínkách, kdy vám všichni chrchlou pod nosem, je nulová. 

Kniha o přežití .. ale já umírala!
Celá ta kniha je o přežití na ostrově, o ztrátě blízkých, o víře v uzdravení, o lidské povaze, o .. o všem tomhle. ALE je to podáno tak neskutečně nudným zdlouhavým způsobem, že ani možná není. Do postav nahlédneme jen povrchně s absolutně žádnou šancí si k nim vytvořit nějaké bližší pouto, protože vlastně nic nedělají. Ačkoliv se objevuje lamač dívčích srdcí Gav, který má být dobrák od kosti, ale působit jako bad-boy, tak já o něm nic nevím! Nezapůsobil. Vůbec. Říkám si.. rozdávat jídlo, to je všechno? Mít rád své kamarády, hm? Jasně.. ale v této době už knižní hrdina potřebuje víc! Jiskru. Osobnost. To on neměl. Ani jiné loutky autorčina příběhu.

Mám obří chuť to jít přepsat! .. k obrazu svému! :D
Na tom prostě není nic.. Je to scénář jak z tuny dalších filmů (ze kterých díky AKCI máte lepší zážitek než z knihy, jak blbě to zní), ale myslíte si, že něco zajímavého na tom bude. Proč se, sakra, postavy diví, když jim zbytek světa odmítne pomoct? Přece nebudou nic riskovat pro jeden bezvýznamný ostrov s pár obyvately. Já bych se vůbec nedivila, kdyby na ně radši shodili bombu. To by bylo přijatelné. .. Holka, co přežila virovou nákazu i výbuch bomby a nakonec se utopila při záchraně sebe samé. TOHLE by byl příběh. Jak postupně všechny ztratila...

A dál to číst nebudu .. hehehe .. nebudu!
Vím, že toto je jen první díl série.. Nic mě nedokope k tomu, abych četla další. Ale upřímně doufám, že nakonec všichni z toho ostrova umřou. VŠICHNI. Do každého štěněte, do každé krysy. Všichni. Ostrov se smaže z mapy a adios, po všem by zůstala jen vzpomínka. Jen neuvěřitelný příběh. Joj, to by bylo fajn..

A .. kéž by to bylo podáno jinak než..
100. strana - něco se děje!
101. strana - jéje, propukl virus, co budeme dělat?
160. strana - sakra, ono se to rozšiřuje, všichni postupně umírají. Asi bychom měli vymyslet lék. Hmmm..
200. strana - lék nikde..
250. strana - zbylí 'silní' obyvatelé začínají vlčit a krást ostatním..
270. strana - všichni postupně umírají..
312. strana - Lék nikde. Pomoc nikde. Hlavní hrdinové živí. -_- Konec. Víc v dalším díle..
(strany odhadem)

Očekávání: 4 / 5  hvězdiček x Výsledek: 1,5 / 5 hvězdiček !
Vzhledem k tomu, že toto mělo obrovský potenciál mě zaujmout kvůli mrtvolkám. NE. Ani banán, do kterého kadí hadi! Možná .. kdyby mi bylo 11, možná. Ale teď? EEEEEEEEEEeeeee!!! V průběhu jsem měla chutě tam na ně tu bombu hodit sama, MUHEHE!!! :D Nebo, kdybych je tam aspoň všechny mohla profackat a zmanipulovat je dle sebe (víc rve, víc vražd, víc boje, víc VŠEHO). Vždyť z toho se mohl vytěžit takový srdceryvný děj.. a ono? Trapárna. Jeeeej. -_- Jediné, co na té knize má smysl je.. famfáry .. její obálka!

Velké sorry, většino!
Velmi se omlouvám všem, které tento vcelku nepoutavý a nesmyslný příběh okouzlil. Jak říkám, plavu proti proudu většiny. Nevadí mi to. Stojím si za tím. Tato kniha je hnuj! :) Každý normálně myslící člověk by se jí měl vyvarovat. Heh.



Buď šťastna, kniho, že jsem se slitovala..

16 komentářů:

  1. Lásko, na túto nočnú hodinu je to neskutočne dlhá recenzia na moje oči takže hneď ako sa vyspím tak si ju prečítam a okomentujem :D

    OdpovědětVymazat
  2. No ty jsi neskutečný trotl! :D Ale rozesmála si mě i v tuto noční hodinu..Každopádně, na tvůj komentář jsem velmi zvědavá.. Tato recenze mě totiž nechala totálně vyždímanou. Taj moc jsem se snažila nebýt hnusná! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vis, ze takovou recenzi nabadas lidi spis k tomu, aby si to precetli? Ja ted mam chut si to sehnat jen proto, abych videla, jestli ej to fakt az tak spatny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyřiď to Egmontu.. :D :D :D

      Jestli já umírala, ty chcípneš.. Takže? Jen do toho, MucQ :*

      Vymazat
  4. Nóó, štěně ani krysa nejsem, takže asi neumřu. :D :P
    Neláká mě to,. Četla jsem na to milióntřistapadesátřitisícšetsetdvacedva recenzí a jaksi mě to nezaujalo. :) Budu hejtovat s tebou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi krysa? Sakra.. ale vypadáš úplně přesně jako.. no.. hmm :D :D

      To je ale velké číslo, netipovala bych tě na to, že do tolika umíš napočítat. Překvapuješ, děvče! :)*

      Vymazat
  5. To ako dobre píšeš recenzie nebudem písať lebo sa nechcem opakovať. No páči sa mi že aj napriek tomu, koľko ľudí túto knihu hodnotilo veľmi pozitívne a ako z nej boli nadšený ty si sa aj tak rozhodla pridať recenziu s tak nízkym hodnotením. Myslím že niekto by radšej bol ticho a tváril sa že sa mu kniha páčila ale ty si proste servítku pred ústa nedávaš a vždy povieš svoj názor, pravdu a všetko narovinu. Čo sa mi veľmi ale veľmi páči. Ja by som sa napríklad potom bála pobúrených komentárov ale už ta poznám dosť dobre, takže viem, že niečo také ta nemôže zastrašiť :P
    Ja môžem povedať že ma nenadchla ani anotácia a aj keď ju prečítal už možno každý 5 človek čo prejde okolo mňa aj tak ju nebudem čítať lebo by som pri tejto knihe zaspala -_- Keď ma raz niečo vôbec ale vôbec nenadchne a krčím nad tým nos, tak, hold smola.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kemo, šimráš mé ego? Už tak je dost velké, ale hmmm - oujé - toto mi stejně nevadí. *nosánek nahoru, líčka červená*

      A ano, na záporné hodnocení jsem machr a nebojím se ho (y) Ještě abych to nějak obalovala, samozřejmě, že narovinu, jinak by to taky někdo nemusel pochopit. :) :P Jej, kritické komenty mě vůbec ale vůbec netrápí (za celou svou kariéru jsem měla jeden jediný).

      Jsem ráda, že to číst nechceš.. HoHo. Fakt ráda! A žádná smůla..

      Vymazat
  6. :D Nepřekvapuješ mě :D. Teda tím hodnocením :D. Ale já nevím, jak ostatní, ale záporné a ještě navíc ty tvoje recenze mě strašně baví číst :D.
    A to už jsem si říkala, že bych si to třeba přečetla...no, asi ne :D.
    Ale taky mám pocit, že díky tvojí recenzi si to přečte třeba víc lidí, už jen kvůli tomu, aby zjistili, jestli máš pravdu. Já jsem takhle četla Upíří deníky (abych zjistila, co na tom lidí mají a jestli je to vážné tak hrozné, jak píšou odpůrci U. deníků) a víckrát to dělat nebudu, protože to je fakt hrozná blbost :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééééé, to je děsně miloučké :3 *poletuje na nadýchaném mráčku štěstí* Jsem moc ráda, že tě mé recenze baví..! Moc!

      Jak říkám, takovéhle věci musíte říct Egmontu! :D Oni by mě za takhle podanou recenzi asi zabili, ještěže to není recenzák! :)

      A Upíří deníky? Díky, nechci. Nesnáším pijavice - bléééé! Snažím se upírům vyhýbat, co můžu. ---Schvaluji tvůj závěr ohledně Vampire Diares. :'D

      Vymazat
  7. Já jsem o ní taky hooooooodně slyšela, proto jsem si ji přečetla, že. :D Někdy bych se měla natočit, jak se u čtení takových *nebudu sprostá* knih vlastně tvářím.

    Nedobrá recenze? Pff.. Dejme tomu, že to má znamenat "záporná recenze", protože nevinnějším způsobem snad nikdo nikomu recenzi neshodil :D :D :D *moc se směju* (Tak teda super recenze nebo nedobrá recenze?)

    Opravdu, kašli na tuto knihu..zvysoka!

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný gif! :D
    Já jsem na tuto knihu fakt zvědavá, vypadá to docela zajímavě, špatné i kladné recenze, no uvidíme :D

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní4/05/2014

    Ano, jsem spisovatelka a něco vám teď řeknu. Vůbec jste nepochopily smysl knihy. Ve knize se musíte zamyslet nad lidmi na ostrově, lidma mimo ostrov a nad zvířaty. Nad tím, že jsme jim často podobní. Kdyby jste byli na ostrově, kde asi do měsice zemřete a jste zatim zdraví, tak udeláte všechno proto, abyste se zachránili. Lidi dokážou být pod nátlakem zbabělí, krutý a sobecky. Nechapete tu knihu, protože ji chápat ani nechcete. Co se týče hl postavy. Měla falešné kamarádky, píše si deník, je zbabělá, najde si nové přátele, lásku a novou naději a přestane se bát. Je to mnohem reálnější postava, než u většiny knížek, protože né každý je od narození silný, ale někdy si tu sílu musíte najít sami a to jedině díky naději. Jak říkám. Vůbec nechápete to, co vám chce autor sdělit. Můžeš si říkat, ze je to jen tvůj názor, ale zkus to sdělit i jiným způsobem, něž pubertálními výrazy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá anonymní spisovatelko,
      máte pravdu, nepochopila jsem smysl knihy a teď (zpětný pohled) vím, že ho ani chápat nechci. Přesto velké díky za vysvětlení. Jde tady o to, že knížek s tímto tématem je velké množství a tato nepatří mezi ty nejlepší, co jsem z daného žánru četla. Když mě někdo nezaujme stylem psaní, hlavní zápletkou a dalšími faktory, nebojím se vyjít s tím na svět. Stojím si za tím a sdělovat ostatním to budu tak, jak chci já. Přece jen.. je to můj blog s mými názory. A pokud se to někomu nelíbí, hold smůla, já na svém pubertálním stylu nic měnit nehodlám. (Mimochodem, ta knížka je taky psaná s dost pubertálními výrazy, takže byste - pokud se vám to tedy líbilo - na to měla být zvyklá.)

      Katherine Paul

      Vymazat
    2. Jste spisovatelka, ale vas prispevek je plny hrubych chyb... Asi nejste moc dobra.

      Vymazat
  10. Anonymní6/14/2014

    Celkom s tebou súhlasím! Som v polovičke knihy už asi 2 mesiace a je to tak únavné a nudné, že už nemám ani silu to otvoriť a dočítať to tak ako by som mala... Som rada, že som po chvályhodných recenziach našla konečne nejakú, ktorá by odpovedala mojim názorom. :)

    OdpovědětVymazat