sobota 22. února 2014

"Recenze" - Červený drak (Hannibal Lecter #1)

Název originálu: The Red Dragon
Série: Hannibal Lecter (1. díl)

Autor: THOMAS HARRIS

Počet stran: 331
Nakladatelství: Premiéra
Vydáno: 1992

GoodReads: 3.95 / 108,967 ratings

Kdo je Hannibal Lecter?
Boží člověk monstrum, které papá lidi. Dělá u toho trošku bordýlek, ale jeho IQ vysoce přesahuje kohokoliv z nás, i blbý fix je v jeho rukách klíčem k útěku z cely s nejvyšším zabezpečením. Dělá si s vámi, co chce a kdy chce. Jeho úmysly nejsou nikdy čisté, ale vy nemáte šanci poznat, kdy vám lže a kdy mluví pravdu. Cokoliv, co řeknete, může požít proti vám. Je to hrdina psychopat. A jen abyste věděli, mnoho jsem se od něj naučila. :P


"Při zápasu ztratil neuvěřitelné množství krve, která mu jako sprej stříkala z tepen."



Fakt nejsem zvrácená, možná jen..
Hannibal Lecter je jedna z mála postav, se kterou jsem se seznámila už jako malý prcek. Většina dětí se po nocích bála tmy, Voldemorta, duchů, /... / - / . / -. / .- / -//,  dalších odporných stvoření, ale já .. já měla noční můru z Hannibala. Každý večer před spaním jsem nechtěla takové pohádky jako Sněhurka, Popelka a další princeznovské hovadinky. EE! Chtěla jsem pořádné příběhy, které měly smysl. A tak mi jednou maminka vyprávěla o Hannibalovi. Den co den jsem si to žádala znova a znova, abych si dokázala, že se mi o něm už konečně zdát nebude. Že nejsem mačka. (btw.. nejhorší sny mého života) Jak mi utrhl ruku od těla a pomalu, pomalinku ji spapinkal. Teď ve zpětném pohledu na své sníky doufám, že mu aspoň chutnala, když ji žral tolik nocí za sebou. U nás v městečku máme část, kde žije jeden gangsta za druhým a já si děsně dlouho myslela, že tam přebývají kanibalové. Zaručený způsob jak udržet dítě od špatného místa..

Přesně toto.. Šířka má velikost A3 papíru! :)
Někdy, když mi bylo 13 jsem Hannibala začala obdivovat. Bylo to hned po tom, co jsem zhlédla Mlčení jehňátek. Zabouchla jsem se do tohoto inteligentního psychopata, do jeho klidu a víry. A nebyla jsem schopna určit, na co ten pošuk myslí. Vytiskla jsem si toho herce v přímém pohledu a vystřihla pruh jeho očí. Čumí na mě, mám ho v pokoji nad stolem a je mi opravdu neskutečnou inspirací každý den, podporuje mé psychopatické myšlenky. 

A teď jsem konečně zatoužila po přečtení knihy..
Po městě řádí nový vraždící maniak (HOHO). Styl vražd naprosto perfektní -> spousta krve, rozbité sklo, všechno tajemné jak půlnoční kostel. Prostě síla. Jo, ještě kousance. Vrah je pravděpodobně úchyl na kousance a taky rád pozornost, takže bude i blázen. (HOHO). Inteligentní blázen, protože zabil už 1 lidí a nikdo ani v nejmenším netuší, kdo by to mohl být. Jaké jsou jeho rituály? Jaký je jeho příběh? Kdo je další na řadě?

HEY, LET'S HAVE DINNER!!! (Hannibal)


Graham!
K případu je povolán Graham! (né ten rohlík, Will Graham) Jediný člověk, jehož mysl je schopna pochopit psychopata. Bo je jím sám? Protože dopadl Hannibala Kannibala! A teď na něj čeká Králíček Zubáček (super přezdívka - ten chlap fakt žere všechno, i obraz). Bohužel, čtenáři přesně ví o koho se jedná.. ale na druhou stranu byla sranda sledovat jeho příběh, proč začal dělat to, co dělá a tak.. Samozřejmě, že šlo o dětství - heh, brutální.

V průběhu knihy jsem se mnohokrát smála jak trotl. Protože jsem si prostě nemohla pomoct. Bylo to tak brutálně inteligentní, že mi jednoduše bylo do smíchu ze všech těch přirování a papání.


"Položil mu ruku na srdce, a jak se k němu důvěrně nakláněl, jako by ho chtěl políbit, ukousl mu rty a vyplivl je na podlahu"


Víc Hannibálka!
Na můj vkus to bylo moc happyendové! A Králíček Zubáček se trochu zvrhl. Nepřipadal mi perfektní, děal mnou nepochopené věci.. Šel krásně vidět rozdíl mezi: Vraždícím bláznem, co si o sobě myslí, že je inteligentní, a Inteligentně vraždícím psychopatem. Jo, a bylo tam málo Lectera, fakt že jo, ale když se objevil, stálo to za to! :)

Každopádně.. doporučuju!! :)
Jinak - To si musíte přečíst! (příznivci zvrhlostí)!!


8 komentářů:

  1. Niežeby si ma nezaujala recenziou 8D ale asi túto knihu vynechám 8D by som sa znechutene mračila pri častiach, kedy ukusuje pery niekomu inému 8D fuj až ma teraz striaslo 8D ale zbožňujem Nezvratný osud, kde sú tiež dobré nechutnosti 8P ale v knihách toto konkrétne nevyhľadávam, radšej si prečítam prdiaceho jednorožca 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to ani tak není recenze jako spíš povídání :D Náhodou, to byla sranda. Dokážeš si představit, jak vtipně to muselo vypadat? Něco jako: "Pojď jsem, drahoušku, teď si dáme pusinku. A teď! CHRAMST! hamhamham.." :D :D

      Na ten Nezvratný osud mrknu, uvidím, neslibuju.

      Achjo, co s váma, baby. Když dáváte přednost pastelovým barvám. -_-

      Vymazat
  2. Příště hned na začátku recenze zmiň, že u čtení nesmím jíst, áno? :D Ten nedojezený donut vedle mě... No, přešla mě chuť.
    štěne v morseovce, kdo by si to kdy myslel, že? :D (HOHO) mám tě!
    No, řekněme, že to nebude můj šálek kávy.. Jo, a začala jsem číst Chladné ostří. Rozveselí tě, že tam je krev? :DD
    Ergaona až příště... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by to bylo nenápadnější, kdybych celý ten text napsala v morseovce, hm? :D :D To bych to ale pěkně zavařila ostatním.. Do kela! Do kela.. jednou tě chytnu! :D

      Ňaminky, haminky.. DONUT! -- Neříkej, e to bylo tak zlé, to si nikdy neodpustím. *mocný muheheh smích*

      Chladné ostří? - Nevím, co to je, ale název zní fajn (krev též). Každopádně.. reakci na Eragona si pohlídám..

      Vymazat
  3. Já nevím, jestli mě to tvoje nadšení z lidí nejrůznějšími způsoby likvidujícími jiné lidi baví nebo děsí :D Každopádně Červeného draka jsem četla a fakt to bylo dobrý, celkově myslím, že Thomas Harris se v tomhle žánru našel a sedne mu :)

    Tak mě napadá, že jestli jsi ještě neviděla seriál Hannibal, měla bys to napravit. Mikkelsen je ve své roli totálně geniální a dojde i na na nechutný vraždy :) A nejvíc se mi na tom líbí ta Hannibalova psychologická hra...no, prostě doporučuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nech toho, já nejsem děsivá! Já takový milý roztomilý tvoreček. Nevinný. Jop, Thomas to udělal suprově, někdy to sice trochu pokulhávalo, ale..ale..baštím to. Vrhám se na Mlčení jehňátek, to je jasné. Jsem zvědavá nakolik se to liší od filmu!

      Hannibala jako seriál jsem neviděla. Na seriály celkově není čas! :) Ale popřemýšlím o tom. Takové ty "psychologické hry" mám moc ráda..

      btw.. ty jsi ale taky trochu zvrhlík, hm?

      Vymazat
    2. No...možná trochu :D Nechutnosti v podobě vyvržených vnitřností mě až tak neberou, ale ráda čtu o nejrůznějších psychologických experinentech a na psychopatech mě fascinuje ta jejich pokroucená duševní stránka. Ale ne, v budoucnu neplánuju ani experimenty na lidech, ani jejich duševní narušování, aby bylo jasno :D

      Tak o tom nepřemýšlej, ale pusť si to, vážně! Nevím, jestli je to nadabovaný, ale originál je jen jeden, takže to splaš s titulkama :)

      Tady máš trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wIeJe56z6bM

      (a věř, že v tom seriálu jsou horší věci, než co v něm uvidíš)

      Vymazat
  4. Tak teraz som tak trochu rozpoltená. Kniha nevypadá zle, ale asi by ten kanibalizmus bol na mňa priveľa :D

    OdpovědětVymazat