čtvrtek 17. října 2013

Recenze - Rebelové Věčnosti

Název originálu: Rebellen Der Ewigkeit
Série: ---

Autor: GERD RUEBENSTRUNK

Počet stran: 350
Nakladatelství: CooBoo
Vydáno: 2013 (Září)

GoodReads: 3.64 / 36 ratings

Anotace:
Co když věčnost zmizí jediným mrknutím oka?

Nadnárodní korporace Tempus Fugit dosáhla nemyslitelného – dokáže obchodovat s časem. Chcete koupit nebo prodat deset let života? Nebo rovnou celý? Věčný život se zdá na dosah. Ale je tato převratná technologie skutečně tak bezpečná, jak tvrdí Tempus Fugit? Nebo jsou všechny ty podivné události, které se dějí po celém světě, důsledkem zahrávání si s časem a tím i celým vesmírem a dříve či později uvrhnou svět do chaosu, jak tvrdí tajemná organizace Rebelové věčnosti?

A jak s tím vším souvisí Willis, který se o nic z toho nezajímá a pouze se raduje z právě získané svobody a vlastního bytu? Nakonec si však i on bude muset vybrat jednu ze znepřátelených stran. A rozhodně to nebude lehká volba, protože věci nejsou takové, jakými se zdají být…


"Trefili vás do čela," řekne Eddy.
"Granátem," přikývne muž. "Měl jsem štěstí. Rána není hluboká."

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Znáte kvantovou fyziku? Říká vám něco Einsteinova teorie relativity? Určitě už o tom každý musel něco slyšet. Ne všichni to chápou, ale například mě to fascinuje. Už jen třeba proto, že Einstein nebyl žádný školní chytrolín, měl jen základy ze všeho a stejně něco takového dokázal vymyslet.

A tahle knížka JE inspirována kvantovou fyzikou, hrdinové v ní dokázali nemyslitelné. Vybírat si čas, uchovávat ho a pak ho prodat tomu, kdo ho bude chtít. Páni! 

Dřív existovala společnost Reiszová & Reming, která tuto technologii vyvinula, byli to dva nadšení fyzikoví blázni, kteří nesdíleli jen společnou práci, ale měli i milostný vztah. Ale stačí pár rozdílných názorů a je všechno jinak. Reiszová si stojí za tím, že jejich technologie není tak bezpečná, jak to vypadá, že by ji neměli používat a navíc na tom vydělávat. Reming z toho naopak chce mít co nejvíc peněz. Jejich společnost se rozpustí, Reiszová zmizí (kdo by nezmizel, když se ji její životní láska pokusí zabít?) a Reming si založí novou firmu. Nese název Tempus Fugit a obchoduje s časem. Potřebujete peníze? Přijďte tam, odevzdejte nějakých deset let a dostanete hotovost na šek v takové výši, že, když budete správně hospodařit, může vám vystačit na celý život.

Právě na toto, na peníze, naláká svou firmou Valerii. Ona je potřebuje pro svou maminku, která trpí závažnou nemocí a léčba je až příliš drahá. Valerie ji nesmí nechat umřít.

Willis je obyčejný poštovní kurýr, který riskuje život při předání jedné zásilky. Někdo asi moc nechtěl, aby byla doručena.

Karelie je hlavně soukromým očkem. Její nejnovější zaměstnavatel je společnost Tempus Fugit, chtějí zjistit, kdo jim chce ukrást zásobníky s časem a z jakého důvodu. Taková nabídka se neodmítá.

Říkejte tomu "náhoda" nebo "znamení osudu", ale tihle tři lidé se setkali na jednom místě. Karelie skoro přejela Valerii, a když prudce brzdila, do jejího auta vrazil Willis, který úplně čirou náhodou veze zásilku právě jí. Tomu se říká přesné doručení. Kerelie je naverbuje do své detektivní kanceláře, jako pomocníky při sběru informací. Jejich hlavními podezřelými je skupina, která si říká Rebelové věčnosti a pravděpodobně naprosto nesnášejí Tempus Fugit - neuznávají jejich metody, tvrdí, že to, co provádí není bezpečné. Rebelové chtějí zničit možnost vysávání času a nastolit věčný mír. Willis se domnívá, že rebelantskou skupinu může vést sama Reiszová, a chce o tom zjistit víc.

Ve stejnou dobu na jiných místech světa se děje spousta nevysvětlitelných věcí. Většinou jde pořád o to samé, jako by místa, která předtím byla nějaká, vypadají teď úplně jinak. Spousta lidí si myslí, že blázní. Jak někdo, kdo celý svůj život chodí pravidelně ve stejný čas do stejné pekárny najednou na tom místě najít klenotnictví..? Něco se děje. Možná mají Rebelové pravdu. A možná ne. Třeba jen chtějí udělat něco pro vyšší dobro, aby to pak bylo horší. Valerie s Willisem si musí vybrat stranu. Postaví se za Raminga, za Reiszovou a nebo vytvoří nějakou zlatou třetí cestu, neutrální stranu, která je všechny ochrání před možným nebezpečím?

"Rebelové věčnosti."
"To zní jako z nějakého sci-fi filmu," odpoví a všichni zmizí ve tmě.


HODNOCENÍ..

Rebelové mě zaujali, o tom žádná. Takový ten pocit, když se na knížku podíváte a prostě víte, že ji chcete. Já nevím, proč. Jen se mi neskutečně líbí její vzhled. Ta kombinace bílé s oranžovou. Připadalo mi to úchvatné, dokud jsem nespatřila i výtisky originálu! Ti totiž mají ještě navíc oranžové boky stran a celé to působí daleko víc "wáu" než ta naše. Ale nevadí.. Chci tím říct, že tohle je jedna z knih, do kterých jsem investovala a potom jen tiše doufala, že bude dobrá.

Ten začátek ve stylu - holka jde do banky prodávat svůj čas - to mi strašně připomnělo Banku těl, mělo to takový nějaký obdobný systém, ale v tomhle případě se mi zdálo, že daná "Banka" byla propracovanější ve smyslu funkčnosti (podepřena vědou :oP ). Sám skener a popisy, jak co funguje. Jen by mě zajímalo, jestli to je reálné, jestli kdyby někdo docílil ve skutečnosti toho, co tam popisují, jestli by bylo opravdu možné odebírat čas nebo jestli ten autor psal nějaké bludy, ale podle mého je to jeden z lidí, které fyzika bavila a rozhodně to tam zakomponoval. A chyba to rozhodně nebyla, ty prvky kvantové fyziky mi vždycky vykouzlily úsměv. Daleko víc než postavy..

"Náhody" byly velkými okamžiky celé knížky. Protože se úplně náhodou srazí tři lidi, každý v jiné dopravní pozici a stejně mají něco společného. Nečekané. Takových překvapení, které spíš rozesmějou než překvapí bylo v knize víc. Třeba.. záhada hlavolamu .. Willisovi rodiče, kdo by to tak asi mohl být? Já teda věděla už po tom, co se řeklo, že je to sirotek :oD 

Celý děj bych rozdělila asi na tři fáze. Ta první byla, cituji: "zatím fajn", protože jsem ještě moc nevěděla, co očekávat. Pak se to přehouplo na - "OMG, co to sakra je za blbost?". Ale konec ... ten byl sám o sobě největším a nejlepším momentem celé knížky. Až na posledních asi sto stranách se objevila ta patřičná krutost hraničící s trochou nechutností, ke které to celé směřovalo. Nějaká akce, něco se pořád dělo, zvraty ať už čekané nebo ne. A pořádné dokreslení charakterů..

A hlavně.. pro mě je to totálně uzavřené. Jeden díl, víc to nepotřebuje. Hlavně ať toho autora nenapadne to znova nějak otevřít, celé by to zpackal.

Nakonec jsem tomu ty čtyři hvězdičky dala, i když si myslím, že to je spíš na nějaký 3,7. Ale to já nemůžu udělat, když ta kniha vypadá tak skvěle.. :oD


4 hvězdičky!!!



7 komentářů:

  1. S kvantovou fyzikou mám iba jedinú skúsenosť. Keď sa učiteľky Sloviny spýtame: "A z čoho píšeme?"
    Zakaždým odpovie: "Z kvantovej fyziky!"
    Nikdy nechápeme a čumíme na ňu ... čo to je?! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :oD nám profesor řekl, že když uvěříme, že uvnitř Země je ještě jedna koule, která má však větší objem ... pochopíme téměř celou teorii relativity..

      Vymazat
    2. Ty jo, tohle bude bomba :D Nechápu, jak ses k nim dostala dřív než já! :)

      Vymazat
    3. No, víš.. zase taková bomba to nebyla! :oD

      A.. nechápeš? Vysvětlím. Neoluxor, říká ti to něco? :oP

      Vymazat
  2. Těším si až si jí přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní3/29/2014

    A nevíš, kde se děj odehrává??

    OdpovědětVymazat