sobota 3. srpna 2013

Recenze - Počátek

Název originálu: Origin
Podnázev: V džungli se skrývá dívka, která nemůže zemřít.

Autor: Jessica Khoury
O autorce: 
Jessica Khoury se před 23 lety narodila v Georgii, kde také vyrůstala. Navštěvovala střední školu a následně se učila doma. Získala bakalářský titul z angličtiny na Toccoa Falls College. Nyní žije v Toccoa v Georgii se svým manželem Benjaminem, dvěma hroznými psi, množství knih, bot a sladkých čajů. Když nepíše, režíruje divadelní hry nebo trénuje fotbal.
(Zdroj: http://www.jessicakhoury.com/#!jess)

Počet stran: 372
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2013

Anotace:
Pia vždy znala svůj osud. Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese. Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu.
Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov. Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice. Nedokáže odolat a pokračuje v útěcích, aby ho mohla vídat. Zamilují se do sebe a kousek po kousku začínají poznávat pravdu o Piině původu – pravdu se smrtícími následky, která navždy změní jejich životy.




Ustoupí a dlouho na mě hledí: "Ochočili si tě jako opici. Vycvičili tě, abys louskala oříšky a seděla jim na ramenou, a teď si sama zvolíš raději život na vodítku než svobodu v korunách stromů."

Představte si, že žijete uprostřed džungle, ale nesmíte do ní vkročit. Jste uprostřed budovy, která je obehnaná plotem, za který nikdy nesmíte. Co si myslíte, že se stane, když celých 17 let své existence vám všichni říkají "Jsi dokonalá" a vždy jste středem pozornosti? Mimo to, že vám pořádně stoupne sebevědomí se můžete začít vyptávat na otázky (jako správný vědec). Být vědkyní a dozvědět se největší tajemství celé společnosti. To je Piin největší sen a dělá všechno roto, aby se jí vyplnil. Až totiž bude hotovou vědkyní pomůže vytvořit "Pana dokonalého", který bude NESMRTELNÝ stejně jako ona. Ale jednou Pia najde díru v plotě a pokušení je příliš velké. Její dokonalá paměť si pamatuje latinské názvy všech zvířat i rostlin v Malé Cam, ale netuší, co je to město. Nikdo jí to nechce říct. Je to zakázané, tak proč to nezjistit? Pravidla se přece porušují. A ona narazí na Eia, kluka, který je jen o rok starší než ona, a i když není nesmrtelný, dokázal zabít anakondu holýma rukama. A ona si hledá cestu k němu i ostatním domorodcům stále znova a znova. Až jednou zjistí, co se OPRAVDU ve vědecké stanici odehrává, proč ji nikdo nechce říct pravdu a v čem se skrývá skutečné tajemství Malé Cam. A že Pia je třeba opravdu jen jako cvičená opička..

"Tělo nedokáže žít bez srdce a já nedokážu žít bez tebe."
Na toto, mě nikdo z vědců nepřipravil..Na lásku..

Hodnocení..
Dneska už se málokdy setkávám s knížkou, která je opravdu jen jedna, žádná trilogie či série. Proto jsem nemohla uvěřit, že Počátek je opravdu jen jedna kniha. A potom už jsem na ni byla ještě víc zvědavá. Z výsledku jsem nadšená - doslova. Takový pocit, jako ve mně nechala tato knížka, už jsem opravdu dlouho neměla. Ona byla dokonale promyšlená. Každá postava měla svou specifickou roli a velmi důležitou. Příběh byl plný zvratů, kdy si na konci říkáte, jak je toto možné. Není to ani typická slaďárna, to opravdu ne! Sice si tam lásku vyznávají, ale v té džungli a s tím stylem psaní to vyzní tak.. nevím jak to říct, nevinně? Možná. A když už cítíte nádech nevinnosti, tak BUM a stane se hotový zvrat! Jistě, konec se dá předpovídat, ale rozhodně překvapí způsob jakým se k němu dojde. Jedno jediné slovo - dokonalé.




Žádné komentáře:

Okomentovat