pátek 9. srpna 2013

Recenze - Netvor

Název originálu: Beastly
Autor: Alex Flinn

*Literární předloha k filmu BEASTLY*

Počet stran: 224
Nakladatelství: MOBA
Vydáno: 2013

Anotace:
Jsem netvor.

Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda.

Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo - New York. Čas - současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu.

Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem.


A žili spolu šťastně až..

Myslím, že každý z nás zná pohádku Kráska a zvíře. Mně ji třeba četla babička, když jsem byla malá (před spaním). Příběh o krásném princi, který si nevážil ničeho jiného než sám sebe. Na všechny hleděl skrze krásu a povrchnost. Až jednou přišla čarodějka, která ho zaklela. Ale měl možnost se zachránit. Kdyby ho někdo - nějaká dívka dokázala milovat, i přes to, jak vypadá. Kletba by se zlomila princ by vypadal jako dřív.

A v podstatě přesně toto je Netvor. Na tento námět vypracovaný příběh do doby 21. století. Proč ne? Pohádky se modernizují pořád. Popelka má spoustu moderních zpracování, Sněhurka taky, proč ne Kráska a zvíře?

V New Yorku žije kluk jménem Kyle. Je to typický spratek z bohaté rodiny, který si myslí, že může mít všechno. Jeho otec pracuje ve zprávách a vydělává neskutečný balík. Kyle je obdařen taky krásou a značně toho využívá a utahuje si z těch "škaredých". Ale jeden takový vtípek se mu pořádně vymstí, naštve totiž čarodějnici, která ho prokleje. Kyle se zbaví se sladké tvářičky a promění se v netvora. přes všechnu otcovu snahu (za jakékoliv peníze) zbavit se toho zevnějšku, se to nedaří. A Kyla zavrhne. Vlastní otec ho odsoudí bydlet na místě, kde nepáchne ani noha, jen se svou služkou a slepým učitelem. Jedinou zálibu, která ho drží při životě je pečování o růže. K dispozici má taky kouzelné zrcátko, které má tu moc, že ukáže kohokoliv na světě.

Začíná chápat skutečný smysl života, jeho hodiny tikají...Až pak mu na jeho "zámek" odvleče svou dceru feťák, jen aby na něj Kyle nezavolal policii. A je jen na Netvorovi, jestli si získá její důvěru, jestli ho bude schopna milovat, i přes jeho vzhled..



Hodnocení..
Mám extrémně velkou nutnost vyjádřit se k naší české obálce, která je otřesná. Původně jsem nechtěla tu knížku vůbec číst - kvůli obálce, ale knihovnice mi ji vrazila do ruky, že je to dobré, tak jsem si řekla OK, zkusím to :D

Co se děje týče, Krásku a zvíře mám ráda, četlo se to pěkně, ale Kyle mi vadil. I když byl zvíře viděla jsem v něm arogantního tupce, prostě mi jako hlavní hrdina neseděl..

Moc se mi líbil nápad s poradnou pro postižené kletbou. Byl to vlastně takový chat, který se čas od času v knížce objevoval. Takové milé oživení, upomínka toho, že každý má svůj osud a že čarodějnice opravdu existují ;) :D

Ovšem poselství celého příběhu je jasné - "Nesuďte lidi podle vzhledu, koukněte i pod povrch, krása není všechno."

5 komentářů:

  1. Netvora jsem četla. Byla to taková pohádka. Jinak moc pohodové čtení. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, pohádka :o) nejvíc se mi líbil v těch chat-poradnách ten Žabák :3

      Vymazat
    2. Jojo. Ten chat byl super.. :)))

      Vymazat
  2. Film sa mi veľmi páčil.. musím si zadovážiť aj knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já film neviděla a ani nechci, zůstanu u disneyovskeho dětského podání :D Ale knížku si přečti, jsem zvědavá na tvůj názor... :o)

      Vymazat