čtvrtek 23. ledna 2014

RC Recenze - Neptunův syn (Bohové Olympu #2)

Název originálu: Heroes of Olympus - The Son of Neptune
Série: Bohové Olympu (2. díl)
Autor. Rick Riordan

Tato série je volným pokračováním Percyho Jacksona,

Počet stran: 472
Nakladatelství. Fragment
Vydání: 2012

Anotace:
Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří. Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?



Gorgony vždycky tvrdily, že ho vycítí, že je synem nějakého starého římskéého boha. Percy se zkoušel vyválet v blátě, brodit se potoky, dokonce nosil po kapsách osvěžovače vzduchu, takže voněl jako nové auto, ale pach poloboha se zřejmě nedal jen tak zamaskovat..

Zatímco Jason vyplňoval svou část úkolu (tedy plánu, který si vymyslela Héra/Juno), Percy spal nebo dřímal nebo jak jinak to nazvat. Když se konečně "probudil" chvíi pobýval u vlčice Lupy. Musel se od ní naučit spoustu věcí, u kterých měl pocit, že už je zná, Přesto mu pořád chyběly vzpomínky na svůj předešlý život. Jediné v čem si byll stoprocentně jistý, bylo, že má holku - Annabeth, pamatoval si její tvář a že ji má rád a chce ji zase vidět. kdy, to je v nedohlednu, ale tajně doufal, že když ho Lupa poslala do tábora Jupiter, najde jí tam.

Už v Proroctví jsme se dozvěděli, že máme co dočinění z řeckými i římskými bohy. Že každý bůh může zaujímat jiné podoby. Máme tedy taky dva tábory. Pro řeckou stranu je to tábor Polokrevných a pro římskou je to tábor Jupiter. Už dlouhou dobu mezi sebou římská a řecká strana bojují, proto je bohové drží odděleně, až doteď. teď se mají spojit a zachránit svět před Gaiou.


Tábor Jupiter je taky mnohem víc bojovnější než jeho řecká obdoba. Praktikují se zde jiné metody výcviku i shromažďování. Célé to má prostě úplně jiný systém než na jaký jsem byl z knih o Percym zvyklá. jejich uspořádání se dělí do legií, které nahrazují tvou rodinu. Jsou to skupiny různých polobohů. "Prokletá" pětka se stane rodinou i pro Percyho, když se uzná, že není pro tábor nebezpečný. Nikdo sice neví odkud pochází, ale všichni vidí, že je silný - hodně silný. Všichni to vidí :)

Pátá legie je domovem i pro Hazel, což je dcera Háda/Plutóna, která je sama o sobě taky prokletá, a skrývá víc tajemství než se na první pohled zdá. Proč jen nezná moderní dobu? Frank je kluk, který má kořeny v Číně, taky se ví, že má dědičnou nějakou rodinnou schopnost (ale jakou, kdo ví?). Tento kluk to umí výborně s lukem a šípy, tak proč i přes všechnu naději, že bude Apollónovým synem, je potomek Árese/Marta? Musí to být zvláštní pocit, vědět, že váš život závisí na jednom hnusném klacku..

A tito tři naprosto odlišní polobohové se vydávají na výpravu. Na Aljašku, na místo, kde už bohové nemají žádnou moc. Tam totiž povstává největší Gigant a zároveň tam vězní boha Smrti, jedině v případě, že bude Thanat zase na svobodě může pochytat duše, které odmítaly zůstávat v podsvětí a míří do útoku na tábor Jupiter..

A cestou při mnoha nebezpečích si Percy začne vzpomínat..

Nevypadalo nijak zvláštně, jen jako obyčejná propiska. Ale jak ho Percy otevřel, vyrostl z něj zářící bronzový meč.

Hodnocení..
Bohové Olympu jsou stejně jako Percy Jackson rozhodně pětihvězdičkové čtení. Všechno je dokonale promyšlené. Byla jsem ráda, že se to vrátilo k Percymu, který je pro mě prostě boží, takový polobožský ideál :3 

Zároveň jsem byla ráda, že byly dokonale promyšlené postavy Franka a Hazel. Nikdo se nemusel cítit blbě, že není dost dobrý, protože každý je něčím speciální. Celá ta sedmička je naprosto rozmanitá, každý umí něco jiného a má jiný osud, bude to ještě dobrá sranda.

Už mi chyběl Percyho humor a drzost v minulém díle, kdy se díru pokusili zalepit Leem, ale teprve teď to bylo ono. Výprava skvělá! Jsem zvědavá, co se bude dít dál!


•••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství
Knihu si můžete objednat ZDE 

2 komentáře:

  1. Tuto knížku bych si ráda přečetla.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi ještě nečetla Percyho Jacksona, tak bych rozhodně začla s ním :)

      Vymazat